Banki Żywności zachęcają do dbania o własne otoczenie, stworzenie w domach i rodzinach kultury szacunku do jedzenia. Dzięki większej świadomości i promowaniu zachowań proekologicznych możliwe będzie ograniczenie strat żywności.
W ramach unijnego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Bank Żywności w Ciechanowie prowadzi Działania Towarzyszące, w formie edukacyjno- praktycznych warsztatów.
Celem zajęć warsztatowych jest włączenie społeczne, edukacja i aktywizacja osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Żywność stała się tylko jednym z narzędzi, elementem wsparcia osób nieaktywnych, wykluczonych, po to, by zachęcić ich do zmiany, pomóc w poprawie ich sytuacji życiowej. Warsztaty prowadzone są w czterech obszarach tematycznych
Zaczynamy od tego, do czego Polaka da się zachęcić najłatwiej, czyli od..... jedzenia. Od zaproszenia na ekskluzywne warsztaty kulinarne. Tego typu zajęcia mogą zaciekawić, szczególnie, gdy w telewizji emitowane jest wiele programów o gotowaniu. Dla niektórych uczestników zaskoczeniem jest, że podczas warsztatów kulinarnych mają sami gotować, a nie tylko przyglądać się, jak robi to prowadzący. Przy okazji gotowania uczymy też czytania przepisów kulinarnych , co nie jest wcale posiadaną przez wszystkich umiejętnością.
Wspólne gotowanie (i jedzenie ) bardzo zbliża, więc potem możemy już przejść do kolejnych tematów. Mówimy o zdrowym stylu życia, o problemach ze zdrowiem, o prawidłowym odżywianiu. Budujemy zaufanie i wspieramy integrację grupy. Oczywiście, poruszamy także tematy związane z niemarnowaniem jedzenia.
Terminy warsztatów kulinarnych i o niemarnowaniu:
21 pażdziernika, godz. 10:00-11:30
21 października, godz. 11:30-13:00
22 pażdziernika, godz. 10:00-11:30
22 października, godz. 11:30-13:00
06-500 Mława
ul. Joachima Lelewela 7