Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja Dostępności
Deklaracja Dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Bank Żywności- warsztaty kulinarne i o niemarnowaniu

Bank Żywności- warsztaty kulinarne i o niemarnowaniu

Banki Żywności zachęcają do dbania o własne otoczenie, stworzenie w domach i rodzinach kultury szacunku do jedzenia. Dzięki większej świadomości i promowaniu zachowań   proekologicznych  możliwe będzie ograniczenie strat żywności.

 

 

W ramach unijnego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

 

Bank Żywności w Ciechanowie prowadzi Działania Towarzyszące,  w formie edukacyjno- praktycznych warsztatów.

 

Celem zajęć warsztatowych jest włączenie społeczne, edukacja i aktywizacja osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.  Żywność stała się tylko jednym z narzędzi, elementem wsparcia osób nieaktywnych, wykluczonych, po to, by zachęcić ich do zmiany, pomóc w poprawie ich sytuacji życiowej. Warsztaty prowadzone są w czterech obszarach tematycznych

  •  dietetyczno- żywieniowym, 
  •  kulinarnym, 
  • ekonomii gospodarstwa domowego i praw konsumenckich,
  • niemarnowania. 

 

Zaczynamy od tego, do czego Polaka da się zachęcić najłatwiej, czyli od..... jedzenia. Od zaproszenia na ekskluzywne warsztaty kulinarne. Tego typu zajęcia mogą zaciekawić, szczególnie, gdy w telewizji emitowane jest wiele programów o gotowaniu.  Dla niektórych uczestników zaskoczeniem jest, że podczas warsztatów kulinarnych mają sami gotować, a nie tylko przyglądać się, jak robi to prowadzący. Przy okazji gotowania uczymy też czytania przepisów kulinarnych , co nie jest wcale posiadaną przez wszystkich umiejętnością.

 

Wspólne gotowanie (i jedzenie ) bardzo zbliża, więc potem możemy już przejść do kolejnych tematów. Mówimy o zdrowym stylu życia, o problemach ze zdrowiem, o prawidłowym odżywianiu.  Budujemy zaufanie i wspieramy integrację grupy. Oczywiście, poruszamy także tematy związane z niemarnowaniem jedzenia.

 

Terminy warsztatów kulinarnych i o niemarnowaniu:

 

21 pażdziernika,  godz. 10:00-11:30

21 października,  godz. 11:30-13:00

22 pażdziernika,  godz. 10:00-11:30

22 października,  godz. 11:30-13:00

 

 

Data dodania: 2021-10-01 11:21:08
Data edycji: 2021-10-01 11:32:15
Ilość wyświetleń: 725

Klasy

Przejdź na stronę swojej klasy zobacz najnowsze wpisy i bądź na bieżąco!
Więcej informacji

Nasi Partnerzy - bank informacji

Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej